Mirakelpille mod danskernes haltende sundhed?

Hvorfor er det ingen letkøbte veje til en sundere livsstil?

Af Klinisk diætist Klaus Frobenius ved Klinik for Helbred og Sundhed

 

Jævnligt er det fremme i medierne at videnskaben endnu engang er tæt på at udvikle en pille, der vil overflødiggøre en aktiv indsats for at opretholde en sund livsstil, herunder at være fysisk aktiv og at leve efter nogle sunde kostvaner.

Sandheden er at der ikke er noget medicin eller kosttilskud, der kan erstatte fysisk aktivitet eller de positive effekter fysisk aktivitet har på kroppen – og hovedet.

De fleste har efterhånden forstået at regelmæssig fysisk aktivitet kan forbedre blodkredsløbet og styrke muskulaturen, men regelmæssig fysisk aktivitet kan også forøge din livskvalitet på en række områder, der måske overrasker dig.

 

Bedre søvnkvalitet

I en ganske uvidenskabelig spørgeskemaundersøgelse af The National Sleep Foundation i USA, men udført på mere end 1000 deltagere, så man at personer, der træner hårdt og intenst, havde en bedre søvnkvalitet end folk, der er fysisk inaktive. I denne undersøgelse var der en positiv sammenhæng mellem fysisk aktivitet og søvnkvalitet, idet fysisk aktivitet mindskede urolig søvn og antallet af opvågninger i løbet af natten og desuden førte til en bedre indsovning.

Selvom denne undersøgelse foregik helt uvidenskabeligt, bakkes den op af et hav af videnskabelige reviews, der alle dokumenterer at regelmæssigt motion har en lignende eller bedre effekt på søvnen i sammenligning med sovemedicin, hvor fysisk aktivitet hjælper på både evnen til at falde i søvn samt søvnens længde og kvalitet.

 

Mental velvære

Videnskaben påviser desuden en positiv effekt af fysisk aktivitet i forhold til vores mentale sundhed, hvor symptomerne ved negative sindstilstande, som eksempelvis depression, angst, spiseforstyrrelser og stress, kan reduceres ved regelmæssig fysisk aktivitet.

Forskningen tyder endda på, at selv små og uregelmæssige perioder af fysisk aktivitet kan mildne symptomerne ved eksempelvis depression. Samtidigt har helt stillesiddende adfærd vist sig at have negative konsekvenser for depression med en forværring af tilstanden. Dette skyldes både nogle fysiologiske og mentale mekanismer, der i alt er medvirkende til at øge det generelle mentale overskud.

Ved motion frigives signalstoffer fra hjernens belønningscenter, serotonin og dopamin, samt endorfiner, der alle medvirker til at øge en følelse af glæde og velvære.

Klienter i min klinik beretter desuden at man får ro i hovedet, når kroppen arbejder, hvilket hjælper til at bearbejde og sætte tanker på plads. Dertil kommer at motionering muliggør socialisering for meget ensomme personer via eksempelvis en løbemakker eller en træningspartner, og det kan potentielt hjælpe en isoleret person med at etablere sociale relationer i omverdenen.

 

Forebyggelse af sygdomme

Det er for mange måske ikke en overraskelse, at fysisk aktivitet kan være medvirkende til at forebygge livsstilssygdomme, men vidste du at regelmæssig motion også kan være med til at holde udviklingen af lidelser i ave, som traditionelt ikke forbindes med livsstilen, herunder blandt andet kræft, knogleskørhed, depression og demens? Fysisk aktivitet anvendes desuden i dag i behandlingen af mange kroniske sygdomme.

Der er sket rigtig meget på forskningsområdet indenfor det sidste årti hvad angår fysisk aktivitet og sundhed. Der er stigende evidens for at motion har et stort potentiale både i forbindelse med behandlingen samt forebyggelse af rigtig mange sygdomme.

Netop fordi man via bevægelse styrker konditionen, kredsløbet og muskelstyrken – samt det mentale velvære, er fysisk træning vigtigt i forhold til at forbedre funktionen og mindske smerte ved muskoskeletale lidelser, som eksempelvis slidgigt, reumatoid artritis og uspecifikke smerter i knæ og hofter, men der er også en positiv effekt af motion ved mange psykiatriske lidelse, såsom stress, depression, skizofreni og angst.

Derfor er fysisk aktivitet vigtigt for en god livskvalitet både på fysiske og psykiske områder, og da det er meget nemmere at forebygge end at behandle de fleste sygdomme, er det svært at modargumentere de sundhedsfremmende egenskaber ved fysisk aktivitet.

 

Mirakkelpillen findes ikke

Generelt set mindsker regelmæssig fysisk aktivitet risikoen for for tidlig død – hos begge køn og i alle aldersgrupper. Også hos børn og ældre ser man en øget risiko for at udvikle livstruende sygdomme hos inaktive personer. Ret interessant er dette et faktum, der gælder uanset tilstedeværelsen af risikofaktorer for udvikling af livsstilssygdomme, herunder blandt overvægt, rygning og uhensigtsmæssig kost.

Den sundhedsfremmende effekt af fysisk aktivitet kan derfor ikke debateres, og såfremt en sundhedsgal videnskabsmand skulle opfinde en pille mod vores haltende sundhed, skulle denne pille altså have effekt på utroligt mange organsystemer samtidig. Pillen skulle kunne forebygge og behandle sygdomme via en samtidig styrkning af alle organsystemer (- og ville det i øvrigt være sundt. Denne effekt er der nemlig ingen, der kender, for det har vi aldrig prøvet). Pillen skulle desuden være i stand til at øge vores søvnkvalitet og vores mentale velvære.

En sådan effekt på multiple kropsfunktioner er nok et noget kunstigt scenarie, og kræver efter min ringe overbevisning lidt af en mirakelpille.