Tips til dig, der er pårørende til en person med alkoholisme
Afhængighed er en frygtelig ting, og den findes i rigtig mange forskellige udgaver og former. En af de helt store syndere i vores moderne samfund, er desværre alkohol. Alkohol er noget, som de fleste af os har et forhold til.
Desværre er det sådan for nogle, at dette forhold er problematisk. De kan ikke finde ud af at holde forbruget til festlige lejligheder og på et moderat niveau. For dem er alkohol en del af livet, og de kan ikke fungere i deres dagligdag uden.
Alkoholisme kan ødelægge familier og liv
Nogle mennesker kan fungere ret godt som det, man kalder for hverdagsalkoholikere. Det er ikke sundt, men de formår alligevel at passe et job, opretholde et familieliv og generelt virke rimelig velfungerende – i hvert fald udadtil. Men for andre alkoholikere er det en helt anden, og mere tragisk, historie.
De drikker nemlig så meget, at det fuldstændig ødelægger deres liv. De bliver fyret fra deres arbejde, de kan ikke være sammen med venner uden at blamere sig og skabe splid, og de oplever, at partneren går fra dem og at de mister kontakten til deres børn. Dette er selvfølgelig helt ødelæggende for disse mennesker.
Mange ønsker at søge hjælp
Nogle alkoholikere er ikke klar over, hvor slemt det står til med deres alkoholisme. De lever i en tilstand af fornægtelse, og de er derfor ikke interesserede i at bede om hjælp eller i at søge behandling.
Men andre ved godt, hvor slemt det står til, og de kæmper for at få deres liv på ret køl igen. Det involverer højst sandsynligt, at de forsøger at gå til alkoholbehandling. Det kan man gøre på mange forskellige måder, men én ting er sikkert – det er en lang og hård proces.
Sådan forholder du dig som pårørende
Som pårørende har du helt sikkert et ambivalent forhold til din køre, som lider af alkoholisme. For selvom du elsker vedkommende, så ar du uden tvivl oplevet en masse svigt og ubehagelige situationer. Men hvis du ønsker at støtte personen, så kan du her få råd til, hvordan du skal forholde dig.
Det er først og fremmest utrolig vigtigt, at du fralægger dig al ansvaret. Selvom du brænder for at hjælpe din ven, mor, bror eller kæreste, så er det denne persons kamp – ikke din. Forsøger du at involvere dig for meget, ender du med at ødelægge dig selv.
Giv masser af kærlighed og omsorg
Der er ingen tvivl om, at personen, som er i alkoholbehandling, kæmper hårdt og har det svært. Det kan føles utrolig ensomt at gå sådan en proces igennem, og derfor er dit vigtigste job som pårørende faktisk bare at støtte og være der for personen emotionelt.
I behøver slet ikke at tale om alkohol eller alkoholbehandling. I kan tale om gode minder, grine sammen af interne jokes eller bare holde om hinanden. Det vigtigste er her samværet og nærværet, i hvilken form det end kommer.
Vær konsekvent
Det kan føles rigtig svært at skulle være hård og opstille ultimatummer for mennesker, som man elsker. Men vil du hjælpe personen med at blive fri for alkoholismen, så er du nødt til at kunne være hård og skære igennem. Fortæller du vedkommende, at du kun vil se ham eller hende, hvis vedkommende er i alkoholbehandling, så skal du for eksempel holde fast ved dette.
Du kan her med fordel komme med forslag til forskellige steder, hvor personen kan gå i behandling. Du kan finde mange gode forslag på internettet, for eksempel på denne hjemmeside: https://www.alfa-fredensborg.dk/alkoholbehandling/.