Rens af tagrender – sådan gør du det selv

Det er nemt nok hvis der er tale om et parcelhus. Det eneste du har brug for er

  • en stige
  • en planteskovl eller noget lignende
  • en gammel håndkost
  • en spand til snavset
  • En for- eller eftermiddag, gerne lidt solskin samt lidt tålmodighed og gåpåmod.

 

Og arbejdstøj der kan tåle at blive vådt og snavset. Der kan nemlig gemme sig hvad som helst i sådan en tagrende: visne og halvrådne blade selvfølgelig, mos, slimede alger, døde fugle og mere. Husk arbejdshandsker, gerne vandfaste!

Den bedste årstid for at rense tagrender er i efteråret, efter løvfald. Hvis der ikke er træer i nærheden som kan smide blade på dit tag er tidspunktet måske ikke så vigtigt. Men du skal gøre det mindst en gang om året. Hvis du gør det regelmæssigt skulle nedløbsrøret gerne forblive rent. Men tjek det ved at hælde en spand vand direkte ned og se hvor længe det er om at komme igennem. Sker det ikke på et par sekunder, skal du nok rense nedløbsrøret også og det er ikke lige så nemt. Der skal du bruge et redskab som hedder ”afløbsrenser” som kan fås for ca. 150 kroner for den billigste model. Den klarer nedløbsrør på op til 5 m. Hvis dine rør er længere end det får du måske alligevel brug for professionel hjælp.

Der findes også instruktionsvideoer på YouTube.

 

                        Det kan blive en dyr affære hvis du glemmer at rense dine tagrender

Før eller senere vil afløbet stoppe til. Så løber tagrenden over og vandet ned ad husmuren, trænger ind i muren, og det kan give alvorlige skader både inde og ude. Værst kan det blive om vinteren. Hvis frosten tager fat i fugten i murværket, fryser vandet til iskrystaller. I modsætning til de fleste andre ting, der som bekendt skrumper når det er koldt, vil vand udvide sit volumen. Det kan du nemt tjekke selv. Fyld en plastflaske med vand og kom den i fryseren, og se hvad der er sket efter et par timer.

Nemlig.

Det samme vil ske med murværket på dit hus. Hvis du er heldig er det kun nogle fuger der bliver ødelagt, men vand der fryser udvikler enorme kræfter. Det kan endda sprænge dele af muren. Og der er ingen garanti for at forsikringen vil dække den slags skade. De kan nemlig sagtens vurdere det som selvforskyldt, når du har forsømt at holde dine tagrender rene.

 

                        Hvordan gør de professionelle?

Der er sket meget i branchen. Ved små parcelhuse er det ikke så svært at rense tagrender og nedløbsrør, og de fleste kan klare det selv med en stige. Men højere bygninger er noget andet. Det er ikke sjovt at skulle op og ned en høj stige som skal flyttes frem for hver 2 meters rensning. Tidligere brugte de professionelle derfor en lift. Men det er et tungt redskab som skal transporteres frem og tilbage. Dengang tog det op til 5 arbejdsmænd flere dage at rense tagrenderne på en mellemstor bygning. Ofte skulle der også lægges plader ud for at beskytte grunden, rabatterne eller græsplænen.

I dag bruger de professionelle højteknologisk udstyr til rens af tagrender. En kraftig våd-støvsuger med et op til 19 m langt kulfiber rør. Røret er bøjet i enden og har et video kamera monteret, så arbejderen hele tiden kan se på en lille monitor hvad der sker i tagrenden. Kunden kan få en kopi af optagelsen og har dermed en garanti, at jobbet er ordentligt udført. Det har gjort rens af tagrender meget hurtigere og også billigere.

Har du brug for rens af dine tagrender i København, eller på Sjælland, tjek www.tagrenderensnu.dk