Psykolog kan hjælpe dig, der er pårørende til en med psykiske problemer

En psykolog kan være en god støtte for dig, der er pårørende til en person med psykiske problemer. Det kan nemlig være svært at håndtere, og du kan have brug for strategier til, hvordan du skal klare det.

Det kan være meget hårdt at være pårørende til en, der har psykiske problemer. Du vil så gerne hjælpe vedkommende med at få det bedre, men det kan også være noget, der slider meget på dig selv. Derfor er det vigtigt, at du også tager hånd om dig selv, når du er pårørende. Så kan du bedre støtte den person, der har det svært.

En af de måder, du kan tage hånd om dig selv på, er ved, at du taler med en psykolog. Vedkommende kan hjælpe dig til at se situationen udefra, hvilket kan være en stor hjælp. Når du får hjælp af en psykolog, kan du forhåbentlig tage problemer som stress, angst og depression i opløbet.

Leder du efter en psykolog i København, som du kan tale med om det at være pårørende, kan du for eksempel kontakte Susanne Hagel-Azeem. Hun er uddannet neuropsykolog, hvor hun har særligt fokus på de forskellige funktioner i hjernen. Hun har derfor arbejdet meget med hjerneskadepatienter, hvor det er naturligt at inddrage de pårørende meget, modsat andre former for psykiske lidelser, hvor det ofte ikke er.

Sådan kan du passe på dig selv som pårørende

Det kan være meget forskelligt, hvordan du reagerer på at være pårørende til en person med psykiske problemer. Det kommer selvfølgelig også helt an på, hvordan den psykiske lidelse giver sig til udtryk. Det kan være, at du pludselig står med en masse praktiske opgaver, fordi din partner ikke længere kan overskue at hjælpe til i hjemmet.

Når du er pårørende, er det vigtigt, at du sørger for at få sovet, spist og motioneret. Det hjælper dig til at holde dig sund. Derudover bør du sørge for at sætte nogle tidspunkter ind, hvor du laver noget, som du godt kan lide. Det kan være at se dine venner, tage på café eller museum.

Det vil være naturligt, at du gør dig mange bekymringer i forhold til den, der har psykiske problemer. For at undgå, at du går og bekymrer dig hele tiden, er det en god idé at sætte tid af til bekymringerne. Det kan være en halv time om dagen, hvor du har lov til at bekymre dig. Resten af tiden skal du prøve at lade være.

Brug dit netværk, og få hjælp

Når du er pårørende, kan det være svært at bede om hjælp. Du hjælper jo allerede en anden, der har det svært. Det kan ikke være rigtigt, at du så skal bede andre om hjælp også. Men det er vigtigt, at du gør det, så du ikke overbebyrder dig selv. Hvis du pludselig står med hele ansvaret for en husholdning, vil dit netværk sagtens kunne forstå, at du har brug for hjælp til noget af det praktiske.

Dit netværk kan hjælpe både med det praktiske og måske også med at tale om det. En psykolog kan hjælpe dig med at se mere klart på din rolle som pårørende, og at det er vigtigt, at du sørger for at passe på dig selv.