Herpes – nej tak!

Du kender det måske selv, det starter som en prikkende fornemmelse lige omkring din mund, og før du ved at det kommer et forkølelsessår til syne på dine overlæbe. Det er både irriterende, prikkende, kløende og smertefuldt, samtidig ser det heller ikke så kønt ud, men heldigvis er der noget du kan gøre, så du kan blive forbygge og mindske tilbagevendende herpes.

Hvad er herpes

Herpes er en utrolig smitsom hudsygdom, der skyldes virussen simplex. Der findes to typer af herpes, den ene hedder HSV 1, bedre kendt som forkølelsessår. HSV 1 ses typisk som en infektion omkring munden eller øjnene. Den anden type herpes hedder HSV 2, og denne type giver en infektion omkring slimhinderne ved kønsorganerne.

Det skønnes at størstedelen af den voksne befolkning på jorden har en herpesvirus i kroppen, de fleste, ca. 80%, har typen HVS 1.

Der smittes via direkte kontakt, og begge herpes typer er yderst smitsomme. Herpesvirusset ligger i en slags ”venteposition” i dit nervesystem. Det vil sige at du aldrig kan blive kureret for herpes, men der er måder at forebygge nye udbrud. Samtidig skal du også sørge for ikke at smitte andre.

Forebyggelse af herpes

Der kan være mange årsager til at herpes bryder ud, det kan være dårligt immunforsvar, stress, sygdom, menstruation osv. Nogle ting kan du gøre noget ved, såsom stress men for kvinder er der f.eks. ikke så meget at gøre ved menstruationen.

Generelt er det godt at sørge for at spise sundt, drikke masser af vand, dyrke motion og få søvn nok. På den måde holder du dit immunforsvar ved lige, og det er i virkeligheden det bedste du kan gøre for at forhindre nye udbrud.

God håndhygiejne er også vigtig, både så du ikke smitter andre, og så du ikke smitter dig selv, andre steder på kroppen. Så når du f.eks. har smurt forkølelsessalve på det smittede område, er det vigtigt at du vasker hænderne grundigt med det samme. Det er vigtigt at du smører, så snart du kan mærke at et nyt udbrud er på vej, så du kan minimere udbruddet, både størrelsesmæssigt og tidsmæssigt.

Kilde: https://herpesfree.dk/