Havefornyelse: 3 gode råd

Haven giver dig mulighed for at komme i kontakt med naturen, uden at du behøver at forlade hjemmet. I haven kan du både slappe af med god bog, dase på græsset i sommerstunderne og dele hyggelige stunder med dine venner og familie. Undersøgelser viser endda, at havearbejde er sundt for dit mentale helbred. Der er mange grunde til, at de fleste af os elsker vores haver.

Havens eneste egentlige ulempe er, at den kræver vedligeholdelse. Hvis din have efterhånden godt kunne trænge til en kærlig hånd, har du måske svært ved at finde ud af, hvor du skal starte henne. Og så kan du med fordel læse med nedenfor. Vi giver dig tre gode råd til din havefornyelse.

Ryd op og ryd ud 

Mange mennesker bruger hovedsageligt deres haver om foråret og i sommerperioden. I løbet af dette halvår når vi typisk både at afholde grillaftener, lege med børnene, klippe hæk og luge bede. De utallige haveaktiviteter har det med at efterlade lidt af et virvar. Og hvis du ikke rydder op med det samme, kan du hurtigt ende med en have, der konstant synes at flyde over med både legetøj, haveredskaber og diverse former for skrald. 
 Når du påbegynder en renovering eller fornyelse af din have, bør du som det allerførste rydde op og rydde ud. Læg redskaberne på plads, forvis legetøjet til skuret, og sørg for i fremtiden at tage din oprydning løbende, så du kan gå tur i din have, når det passer dig – uden at skulle vælte rundt i diverse former for rod. 

Plant nyt 

Nogle mennesker planter løbende nyt i deres haver. Andre gør det kun lejlighedsvist. Når du er blevet færdig med din oprydning i haven, kan du med fordel gennemgå dine bede og prøve at lægge mærke til, om der er noget af det grønne, der efterhånden bør skiftes ud. Dediker lidt ekstra tid til de planter, der ser trætte ud, og skil dig af med alt dét, der er dødt. Derefter er du klar til for eksempel at besøge din lokale blomsterhandel og udvælge din haves nye pragteksemplarer. 

Køb havemøbler 

De fleste danske haver omfatter mindst ét havemøbel. Men selvom mange havemøbler har en god levetid, holder de ikke evigt, og dét gælder særligt, hvis du glemmer at pakke dem væk, når der for eksempel kommer sne eller byger. 
 De rette havemøbler afhænger i høj grad af dine behov og af størrelsen på din have. Men uanset hvor meget plads du har, kan det sikkert godt betale sig, at du investerer i en havebænk, nogle liggestole og nogle spisebordsstole med tilhørende havebord. Hvis du gerne vil tilføje et strejf af elegance til haven, kan du derudover overveje at installere et velvalgt og smukt spejlbassin. Et spejlbassin er et lille bassin, der ikke er særlig dybt, hvor bunden er et spejl. Et spejlbassin er dermed dekorativt; spejlbassinet har evnen til at reflektere både lys, himmel og havens fine farver, og derfor er spejlbassin yderst populære blandt dem af os, der søger at få mest muligt ud af vores haver.