Har du mistanke om at du har en ligtorn?

Har du mistanke om at du har en ligtorn? Måske er du ikke helt sikker, men vil gerne be-eller afkræfte hvad det er du har under foden. Og hvis det er en ligtorn, hvordan kommer du så af med den igen?

Hvad er en ligtorn

En ligtorn kan kendes ved størknet hud der presses sammen på et lille område. Ved en ligtorn kan huden størkne hele vejen ned til knoglen, hvilket også er grunden til at en ligtorn kan være meget smertefuld. De findes to slags ligtorne. Hårde og bløde ligtorne. De hårde ligtorne kan komme flere steder på foden, mens de bløde ligtorne kommer mellem tæerne og har stor sandsynlighed for at blive inficerede og betændte på grund af sved og snavs.

En ligtorn opstår grundet et vedvarende tryk. Huden reagerer på dette tryk ved at skabe hård hud for at beskytte huden. Men hvis dette tryk fortsætter vil der blive dannet en hård kerne i midten af den hårde hud, som trykker ned på underhuden og til sidst ned på knoglen, og det er denne kerne der gør ondt. Hård hud som sådan er ikke noget problem, og de fleste mennesker har lidt hård hud på hælen og storetåen. Det er først når keglen dannes at der er et problem.

 

Hvordan ser en ligtorn ud

En ligtorn er en lille hård cirkel på foden. Ofte vil ligtornen også bule en smule op, og midten af ligtornen vil være mørk. Ligtornen kan sådan set opstå alle steder på foden, men ses oftest steder hvor en sko kan trykke. Det vil sige under foden ved hælen, eller ovenpå tæerne.

Her er 4 tegn på at du har en ligtorn:

  • Tyk hård hud på et område.
  • Det gør ondt når du trykker eller går på foden.
  • En gullig cirkel af hård hud.
  • En lille sort prik i midten af den gullige cirkel.

Behandling af ligtorn

Hvis du har fået en ligtorn er behandling nødvendig. Den forsvinder ikke bare af sig selv. Hvis ligtornen bliver ved med at vende tilbage skal man se på sit fodtøj og på hvordan man står, så man kan stoppe belastningen på området. Du kan få nogle specielle plastrer du kan sætte på ligtornen som kan nedsætte smerten mens den er i behandling. Nogle ligtorne kan du godt behandle selv med en speciel væske der dagligt skal påføres som er med til at nedbryde ligtornen. Herudover skal du bruge en slags fil der kan fjerne den hårde hud. Du må kun bruge filen hver tredje dag.

 

Nogle ligtorne er meget svære at komme af med, og derfor kan det være nødvendigt at gå til en fodterapeut som kan hjælpe dig af med problemet. Noget behandling vil ske hos terapeuten, mens noget vil ske derhjemme. Læs mere om ligtorne og behandling her https://www.bedrefod.dk/fodproblemer/ligtorn/