Er din nærmeste alkoholiker? Sådan kan du spotte det

At være alkoholiker er på ingen måde en spøg. Det er ikke bare usundt og dårligt for den person, som kæmper med misbruget – det kan også være ødelæggende for en familie og enormt tungt og svært for de venner, som holder af vedkommende.

Derfor er det vigtigt, at en alkoholiker kommer i behandling, og helst en god én af slagsen. På den måde er der størst chance for en succes, som varer ved. Problemet er, at mange med alkoholmisbrug er gode til at skjule det. Derfor er de tit rigtig langt ude, før omgivelserne lægger mærke til det.

Hold øje med faresignalerne

Som pårørende – hvad end du er familie, kæreste eller ven – er det din pligt at holde øje og observere, hvis du har en mistanke om, at noget er galt. Det kan føles enormt grænseoverskridende at skulle spionere på en elsket person på denne måde.

Men i længden vil du gøre både den potentielle alkoholiker og vedkommendes omgangskreds en kæmpe tjeneste. At stoppe misbruget, før det eskalerer, vil nemlig gøre afvænning og tilbagevending til den virkelig verden meget nemmere. Her er en guide til nogle af de ting, som du kan lægge mærke til.

Kig på alkoholforbruget

Alkoholforbruget er selvfølgelig den primære indikator på, om noget ikke er, som det skal være. Med en velfungerende alkoholiker kan problemet bare være, at de er enormt gode til at skjule, hvor meget alkohol de drikker. De kan for eksempel holde til mere end andre uden at virke fulde.

De er også gode til at drikke i smug og når de er alene. På den måde er der ingen vidner, der kan råbe op. Men selvom det kan være svært, så er der alligevel nogle vaner og opførsler, som du kan observere på.

Hvor meget drikker vedkommende?

Et godt tidspunkt kunne for eksempel være til en fest eller til et middagsselskab. Her bliver der tit serveret alkohol, og de fleste drikker godt til. Her kan du holde øje med, om den potentielle alkoholiker udviser en mærkelig opførsel.

Ryger der for eksempel lynhurtigt en hel kasse øl ned i løbet af få timer? Eller drikker vedkommende ren spiritus uden tilsyneladende at have en stopklods eller få det dårligt? Alle disse ting kan være indikatorer på, at noget er galt. Men de kan selvfølgelig ikke stå alene.

Overholdes aftaler?

Noget af det første, som begynder at falde fra hinanden for en alkoholiker, er det sociale liv. Langsomt, men sikkert, begynder de at få svært ved at huske og overholde aftaler. Du kan igen og igen opleve, at de kommer for sent eller ikke dukker op. Dette kan være et meget tydeligt faresignal, som du skal lytte til.

Kan du mærke, at noget ikke er, som det skal være, kan du prøve at snakke med andre fra personens omgangskreds. Hvis de har oplevet noget af det samme, så kan der være grund til at blive bekymret. Og herfra er det en god idé at tage affære.

Forvent en kraftig reaktion

For en alkoholiker kan det være enormt svært at indrømme, både over for sig selv og andre, at de har et problem. Det gælder især den type af alkoholiker, der er velfungerende i deres hverdag. For de kan måske ikke se, at deres forbrug af alkohol er et problem, eller at andre har ret til at blande sig.

Du kan derfor godt forvente, at vedkommende vil reagere kraftigt, når du fremlægger din antagelse. Måske bliver personen rasende, måske benægter han eller hun. Derfor kan det være en god idé at alliere dig med andre, som deler din bekymring. På den måde står i stærkere.