Det skal du vide om en hårtransplantation

I løbet af livet oplever over halvdelen af alle mænd hårtab i større eller mindre grad, mens det hos kvinderne ligger på hele 40 procent. Du er altså ikke alene, hvis dit hår er blevet tyndere på toppen, men det er nok ikke den store hjælp. Hårtab kan være utrolig hårdt for selvopfattelsen og i værste fald føre til en decideret depression.

Ønsker du at få håret tilbage, er en hårtransplantation den sikreste måde at gøre det på. Her i artiklen kan du læse meget mere om indgrebet

Hvad er en hårtransplantation?

Kort sagt giver en hårtransplantation dig håret tilbage. I sundhedsprofessionel terminologi er operationen et “minimalt invasivt indgreb”. På lægmandssprog betyder det en operation, som ikke går særlig langt ind i huden.

Håret, der bruges til indgrebet, bliver taget fra nakken og derefter flyttet til de tynde områder såsom issen, kinderne som skæg eller øjenbrynene. En hårtransplantation er en relativt dyr behandling, men du kan få lige det udseende, du ønsker, og du får glæde af det hele livet igennem, når først håret er blevet transplanteret. Det nye hår bliver nemlig ikke påvirket af de hormoner, der fik dig til at tabe håret til at starte med.

Indgrebet er typisk relevant ved hårtab på hovedet, men det kan også være en god mulighed for folk, der mangler øjenbryn eller ikke kan gro skæg. I et samfund hvor vi i høj grad bliver dømt på vores udseende, vælger mange at få foretaget en transplantation for ikke at føle sig stigmatiseret og for at øge selvværdet.

Hvordan foregår en hårtransplantation?

Inden indgrebet tager en læge eller sygeplejerske nogle blodprøver og sikrer sig, at du ikke lider af forskellige sygdomme. I aftaler i fællesskab, hvor din nye hårlinje skal være, og herefter bliver dit hår barberet ned, så operatøren kan udføre transplantationen.

Inden behandlingen går i gang, bliver du lokalbedøvet i hovedbunden, og så får du en pille til bedre at slappe af. Du vil højst sandsynligt døse hen under indgrebet, men du har også mulighed for at høre musik eller podcasts imens.

Den bedste og mest anvendte metode kaldes en FUE-hårtransplantation. Her bliver de enkelte hårsækgrupper udtaget fra nakken og derefter skilt ad. Operatøren placerer hårene i de tynde områder i kanaler, som vedkommende har forberedt. 

Det gode ved denne metode er, at du ikke får arvæv, hvilket også betyder, at helingstiden er kort. Metoden er ligeledes god til at lave øjenbryn, da der er mulighed for at udtage finere hår.

Ved en hårtransplantation på issen skal du sætte god tid af til behandlingen, da den tager det meste af en dag. Transplantationen starter om morgenen, og du er færdig ud på eftermiddagen.

Kan alle få en hårtransplantation?

Er du sund og rask, kan du få foretaget en hårtransplantation. Da der ikke er tale om et kirurgisk indgreb, er der ikke lige så mange krav og regler til, hvem der kan få foretaget transplantationen.

Dog er der nogle få grupper, der ikke må få behandlingen. Det gælder:

  • Epilepsipatienter
  • Diabetespatienter
  • Personer med psoriasisudbrud

Lider du af kardiovaskulære sygdomme, skal du have en skriftlig godkendelse fra din læge, før du kan få foretaget indgrebet. Du må nemlig ikke have fået blodfortyndende medicin i tre dage før hårtransplantationen, og det skal din læge godkende som værende forsvarligt.

Hos kræftpatienter, der har mistet håret som følge af behandling, er det naturligt at ønske håret tilbage. Dog kan en transplantation først ske et år efter afsluttet kemoterapi. Typisk er der også her brug for en skriftlig lægeerklæring.

Du bør altid booke en forundersøgelse for at blive klogere på de forskellige muligheder, så du ved, at du træffer det rigtige valg for dig.