Veganske og glutenfrie restauranter og caféer

Det kan være svært at holde gang i den veganske og glutenfrie livsstil i nutidens danske samfund. Kød står højt på menukortet til alle begivenheder, og det kan være vanskeligt at gå i byen med familie og venner, hvis man selv er veganer, og de ikke er det. Hvor kan man gå hen for at gøre alle tilfredse?

En vegansk og glutenfri livsstil stiller mange krav til restauranter og caféer. Der kræves en bredere vifte af ingredienser til madlavning, og det er let at lade menukortets allerede eksisterende salater være ’det veganske valg’.

Heldigvis er der ved at dukke flere spisesteder op, som inkluderer spændende veganske og glutenfrie retter på menukortet – det sker blandt andet i centrum af Århus.

Flere får øjnene op for den alternative og kreative madlavning, der kan komme ud af at begrænse de traditionelle ingredienser som kød og mælkeprodukter. At være veganer handler ikke om at spise en masse salat, men i stedet om at finde nye måder at gøre mad spændende på, så man er i stand til at fastholde en vegansk livsstil.

Det samme gælder en glutenfri livsstil, som kræver at der findes alternativer til de mest populære og let anvendelige kornsorter, for eksempel hvede.

 

Grøn kost

Som et af de mest kødspisende folk i verden, er det en god idé som dansker at udforske den grønnere side af middagsbordet. Der kan være en forestilling om, at den veganske livsstil er usund på grund af manglen på kødets proteiner, men det modsatte har vist sig at være sandt.

Veganere har en nedsat risiko for at få diabetes og hjertekarsygdomme, fordi de skruer ned for det fedtholdige kød og op for andre sunde aspekter af kostpyramiden – grøntsager og fuldkorn.

Det største problem ved at være vegansk er at sørge for at holde kosten varieret og få nok af de rigtige næringsstoffer. Derfor er det vigtigt at fortsætte med at udvikle det veganske køkken og tænke kreativt i madlavningen.

Dette sker især i Århus C, hvor flere og flere spisesteder dykker ned i veganske og glutenfrie retter. Enkelte restauranter og caféer har dedikeret sig fuldstændig til veganerne, imens andre forsøger at inkludere både kødspiserne og plantespiserne i planlægningen af deres menukort.

Ved at blande vegansk mad med ’almindelig’ mad bliver det lettere for venner og familier at finde gode spisesteder, hvor der er plads til alles smag. Det kan let virke isolerende at være veganer eller glutenfri og skulle sidde og stikke til en salat, imens alle andre ved bordet spiser burgere. At opfinde veganske og glutenfrie versioner af allerede eksisterende mad – som pizzaer og burgere – kan derfor være en fantastisk hjælp til at gøre et restaurantbesøg sjovere og mere inkluderende for gæsterne.

 

En mulighed for udforskning

En anden fordel ved at blande det veganske, glutenfrie og almindelige køkken er, at det giver folk en mulighed for at udforske nye former for madlavning. Især den veganske livsstil kan for mange virke fremmed og voldsom, så at præsenterer folk for velkendte, men svagt ændrede retter kan være med til at udbrede viden om den glutenfrie og veganske livsstil.

Ved at spise en burger, der tilfældigvis er lavet med en bøf af soja og uden mælk eller hvedemel, gøres det klart for den almindelige dansker, at det er muligt at beholde mange af de madretter, som man er vant til. Man skal blot erstatte kødet, mælken og melet med nogle andre – lige så velsmagende – elementer.

Hvis du kunne tænke dig at give det veganske og glutenfrie køkken i Århus C en chance, kan dette derfor være et godt sted at starte: https://www.mackiespizza.dk/glutenfri-vegetar/